Koronavírus: Počet obetí nákazy COVID-19 v USA presiahol 80.000

12.05.2020 Celý región

Washington 12. mája (TASR) - V Spojených štátoch zaznamenali v pondelok za posledných 24 hodín 830 úmrtí pacientov, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 80.352. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa.

V nedeľu dosiahol v USA počet úmrtí pacientov s koronavírusom za predchádzajúcich 24 hodín číslo 776, čo je najmenej od marca. USA sú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia zasiahla najviac, pokiaľ ide o počty obetí, pripomína AFP.

Podľa priebežne aktualizovaných údajov univerzity sídliacej v Baltimore evidujú v Spojených štátoch od začiatku pandémie 1.346.723 potvrdených prípadov nákazy.

Z ochorenia COVID-19, ktoré nový druh koronavírusu spôsobuje, sa v krajine doposiaľ vyliečilo viac ako 212.500 infikovaných.
 
 

Počet prípadov ochorenia COVID-19 prekročil v Čile hranicu 30.000

Santiago 12. mája (TASR) - Počet prípadov nákazy COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom prekročil v pondelok v Čile hranicu 30.000. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie čilských úradov.

Čile sa tak po Brazílii, Peru a Mexiku stalo v poradí štvrtou latinskoamerickou krajinou s najvyšším počtom prípadov ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2.

Námestníčka čilského ministra zdravotníctva Paula Dazaová uviedla, že v krajine do pondelka evidovali 30.063 prípadov nákazy COVID-19, pričom 323 ľudí ochoreniu podľahlo. Viac ako 570 ľudí s ťažkým priebehom choroby muselo byť umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) a 80 z nich je v kritickom stave.
 
 

Nákaze koronavírusom v Mexiku už podľahlo 111 zdravotníkov

Mexiko 12. mája (TASR) - Počet zdravotníckych pracovníkov, ktorí v Mexiku podľahli nákaze COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom, stúpol na 111, pričom infikovaných je 8500-15.000 zdravotníkov. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Námestník mexického ministra zdravotníctva Hugo López-Gatell uviedol, že medzi obeťami nákazy je 66 lekárov, 16 zdravotných sestier a 29 členov iného nemocničného personálu.

Medzi zdravotníckymi pracovníkmi v Mexiku sa nákaza COVID-19 potvrdila u 8544 osôb, pričom ďalších 6747 ľudí, u ktorých vzniklo podozrenie, že sa infikovali, čaká na výsledky testov.

Celkovo je v Mexiku 36.327 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje, doposiaľ podľahlo 3573 ľudí, i keď úrady pripúšťajú, že skutočný počet obetí môže byť oveľa vyšší.
 
 

Počet nakazených koronavírusom presiahol v Indii 70.000

Naí Dillí 12. mája (TASR) - Počet prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom presiahol v Indii 70.000. V utorok o tom informovala televízia CNN.

Za posledných 24 hodín zaznamenali indické úrady viac ako 3000 nových infekcií, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 70.756. V krajine doposiaľ podľahlo ochoreniu 2293 ľudí a vyliečilo sa 22.454.

V Indii stále platia prísne obmedzenia voľného pohybu osôb, vrátane zatvorených hraníc a pozastavenia väčšiny vnútroštátnej a tiež medzinárodnej dopravy. V dôsledku šíriacej sa nákazy COVID-19 indické úrady v marci zakázali všetky medzinárodné lety a tisíce indických občanov tak uviazli v zahraničí. Domáce a zahraničné letecké spoločnosti majú zakázané prevádzkovať pravidelné komerčné linky do 17. mája.

V niektorých menej rizikových oblastiach krajiny však dochádza k postupnému uvoľňovaniu karanténnych opatrení. Vo viacerých štátoch Indie sa opäť obnovili priemyselné aj stavebné aktivity. Otvorili sa takisto pobočky niektorých súkromných firiem a časť obchodov.

Indická železničná spoločnosť tento týždeň obnovila po vyše mesiaci niektoré zo svojich služieb, čo umožnilo tisícom uviaznutých migrujúcich pracovníkov prepraviť sa späť do svojich domovských štátov.
 
 
 

V Maďarsku zomreli štyria ľudia, nakazených je 3313

Budapešť 12. mája (TASR) - Na ochorenie COVID-19 v Maďarsku zomreli za posledných 24 hodín ďalší štyria pacienti s chronickými ochoreniami; počet obetí tak stúpol na 425. Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu do utorka vzrástol na 3313, avšak počet aktívnych nakazených klesol na 1881. Odborári tvrdia, že vplyvom pandémie prišlo o prácu vyše 330.000 ľudí.

Podľa aktuálnych údajov krízového štábu, zverejnených na stránke koronavirus.gov.hu, sa z choroby COVID-19 vyliečilo 1007 pacientov. Hospitalizovaných je 746 ľudí, z nich 45 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

Až 60 percent aktívnych nakazených, 79 percent obetí a 56 percent vyliečených je z Budapešti, prípadne z Peštianskej župy.

Nezamestnanosť vplyvom koronavírusovej pandémie môže podľa maďarských odborárov stúpnuť až na osem percent. Minister financií Mihály Varga v pondelok v parlamente v reakcii na otázku opozície povedal, že doposiaľ prišlo o prácu 163.000 zamestnancov.

Odborárski predáci však v rozhovore pre komerčnú spravodajskú rozhlasovú stanicu Inforádió uviedli, že to je iba počet tých, ktorí požiadali o podporu. Skutočný počet ľudí, ktorí prišli o prácu, už v polovici marca prekročil 330.000.

Drastický rast nezamestnaných sa začal v polovici apríla. Denný počet prepustených vtedy dosahoval 4000, avšak začiatkom mája tento údaj klesol zhruba na polovicu.
 
 
 

V Nemecku pribudlo 933 nakazených a 116 úmrtí

Berlín 12. mája (TASR) - V Nemecku zaznamenali za posledných 24 hodín 933 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo tak v krajine zaznamenali už 170.508 infikovaných. Vyplýva to z najnovších údajov Inštitút Roberta Kocha (RKI), o ktorých v utorok informovala agentúra Reuters.

V Nemecku za tento čas pribudlo aj 116 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. V krajine tak dosiaľ celkovo zaevidovali už 7533 úmrtí.

Najväčší nárast prípadov spomedzi nemeckých spolkových krajín stále evidujú v Bavorsku, kde za posledný deň pribudlo 225 infikovaných.

V pondelok RKI celkovo hlásil 357 nových prípadov nákazy a 22 úmrtí.

V Nemecku sa už znovu otvorila väčšina obchodov či detských ihrísk, čoraz viac detí sa vracia do škôl a jednotlivé spolkové krajiny, aj keď nie všetky rovnako, povolili obnoviť prevádzku reštauráciám i posilňovniam.

Nemecká vláda i spolkové krajiny sa však dohodli na "núdzovej brzde", ktorú zatiahnu, ak miera nákazy presiahne 50 prípadov na 100.000 obyvateľov za jeden týždeň.
 
 
 

Rusko je v počte nakazených už druhé na svete za USA

Moskva 12. mája (TASR) - Počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 prekročil v Rusku 230.000, čím sa táto krajina zaradila v počte infikovaných na druhé miesto za Spojené štáty. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na ruské úrady.

V Rusku za posledných 24 hodín pribudlo 10.899 nových prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet vyšplhal na 232.243.

Rusko však doposiaľ hlásilo len 2116 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. To je podľa agentúry AFP výrazne menej než v USA, Španielsku, Taliansku a ďalších krajinách s porovnateľným rozšírením nákazy.

Aj keď počas posledného týždňa počet prípadov ochorenia COVID-19 v Rusku každodenne narastal o viac ako 10.000, miestne úrady zaznamenali mierny pokles tempa šírenia nákazy.

Ruský prezident Vladimír Putin, ktorý pre obavy z nákazy už mesiac pracuje iba na diaľku, v pondelok rozhodol o zrušení pracovného voľna, ktoré zaviedol s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu. Putin tiež poveril regionálne vlády právomocou rozhodovať o rušení karanténnych opatrení na lokálnej úrovni.

Rusko podľa Putina denne vykonáva približne 170.000 testov, no v nasledujúcich dvoch týždňoch "plánuje tento počet zdvojnásobiť na 300.000 testov na deň". Podľa údajov federálneho monitorovacieho centra v Rusku od vypuknutia koronavírusovej pandémie vykonali takmer šesť miliónov testov.

Viac ako polovicu prípadov ruské úrady potvrdili v Moskve, kde platia obmedzenia voľného pohybu osôb a zákaz vychádzania okrem nevyhnutných prípadov.
 
 

Španielsko hlási najnižší denný prírastok nakazených za dva mesiace

Madrid 12. mája (TASR) – V Španielsku zaznamenali za posledných 24 hodín len 594 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo predstavuje najnižší denný nárast v počte infekcií evidovaných za ostatné vyše dva mesiace. S odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

Celkovo tak v krajine zaevidovali už 228 030 infikovaných, u ktorých nákazu koronavírusom potvrdili aj testy. V Španielsku zároveň za posledných 24 hodín pribudlo aj 176 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje. Celkovo tam ochoreniu podľahlo už 26 920 ľudí.

Španielska vláda začala od 11. mája s uvoľňovaním prísnych opatrení zavedených v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Prvá fáza uvoľnenia sa týka 11 z celkových 17 španielskych autonómnych spoločenstiev, ako aj enkláv Ceuta a Melilla v severnej Afrike.

Povolené sú tam od pondelka zhromaždenia do desať osôb, pohreby s účasťou maximálne 15 osôb a náboženské obrady v kostoloch a mešitách za dodržania určitých obmedzení.

Otvorili sa tiež niektoré obchody. Reštaurácie a bary môžu obsluhovať zákazníkov na vonkajších terasách - takisto pri dodržaní istých priestorových obmedzení.

Prísne opatrenia zostávajú aj naďalej v platnosti v autonómnom spoločenstve Madrid, odkiaľ hlásia najviac prípadov nákazy, i na väčšine územia Katalánska.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom na Ukrajine prekročil 16 000

Kyjev 12. mája (TASR) – Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 375 na 16 023. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova.

Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 17 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 425. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 3370 ľudí.

Karanténne opatrenia platia na Ukrajine do 22. mája a v nutnom prípade ich vláda predĺži. Reštriktívne opatrenia však zmiernila od 11. mája.
 
 

Lavrov: USA už pomáhajú Rusku v boji s koronavírusom

Moskva 12. mája (TASR) – Rusko v boji proti šíreniu nového koronavírusu neodmieta pomoc zahraničných partnerov, napríklad členských krajín Európskej únie a Spojených štátov.

Dnes to novinárom povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, keď sa skončila videokonferencia Rady ministrov zahraničných vecí Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), organizácie zahrňujúcej deväť z 15 bývalých republík Sovietskeho zväzu.

Informácie priniesla ruská štátna tlačová agentúra TASS.

"Prijímame pomoc od zahraničných krajín, predovšetkým ju ochotne a radi prijímame od členov Európskej únie. Už dostávame podporu a pomoc od USA," poznamenal Lavrov.

Minister takisto povedal, že Moskva a Washington plánujú viesť v blízkej budúcnosti konzultácie, najmä o strategickej stabilite.

"V blízkej budúcnosti budeme mať sériu konzultácií, napríklad o strategickej stabilite a svetových bezpečnostných záležitostiach," doplnil Lavrov. Posledné kolo rusko-amerických konzultácií o strategickej stabilite sa konalo v rakúskom hlavnom meste Viedeň v januári 2020.

Pokiaľ ide o situáciu v šírení koronavírusu v Rusku, je stále veľmi vypätá - počet ľudí, ktorí sa vírusom infikujú, stúpa každý deň. V utorok to vyhlásila šéfka ruského hygienického dozorného orgánu Anna Popovová.

Podľa najnovšej aktualizácie od ruského krízového centra zomrelo v Rusku za posledný deň 107 pacientov pozitívnych na koronavírus a celkový počet úmrtí súvisiacich s vírusom je v krajine 2116.

V Rusku bolo dosiaľ celkovo 232 243 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, pričom 43 512 pacientov sa z nákazy vyliečilo. Ruská vláda už skôr zriadila na internete horúcu linku, kde pre verejnosť aktualizuje údaje o situácii s koronavírusom, napísala štátna agentúra TASS.
 
 

V Británii zomrelo na koronavírus ďalších 627 ľudí

Londýn 12. mája (TASR) - Británia zaznamenala za posledných 24 hodín ďalších 627 úmrtí na nový koronavírus, informovala v utorok spravodajská stanica Sky News. Ide o prudký nárast oproti pondelku, keď úrady evidovali 210 úmrtí.

Celkovo tak v Británii ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo 32.692 ľudí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.

Ministerstvo do celkového počtu úmrtí zarátava iba osoby, ktoré mali pozitívny test na koronavírus.

Doposiaľ sa v Británii uskutočnilo 2.007.146 testov na koronavírus (niektoré osoby boli testované viackrát), len počas pondelka ich vykonali 85.293.

Od pondelka pribudlo 3403 pozitívne testovaných osôb, celkovo ich je 226.463.
 
 
 

Denný počet úmrtí je v Taliansku ustálený

Rím 12. mája (TASR) – Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v Taliansku stúpol v utorok o 172. V predchádzajúci deň bolo úmrtí 179. Informovala o tom talianska civilná ochrana. Denný počet nových prípadov nákazy sa však zdvojnásobil na 1402 oproti 744 prípadom zaznamenaným v pondelok. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Nárast nových prípadov infekcie sčasti spôsobilo oneskorené hlásenie z regiónu Lombardsko, ťažko zasiahnutého pandémiou nového koronavírusu. Lombardsko totiž uviedlo, že zistilo 419 prípadov nákazy z predchádzajúcich týždňov, ktoré dosiaľ neboli zaznamenané.

Celkový počet mŕtvych od vypuknutia nákazy v Taliansku 21. februára je teraz 30 911, uviedla civilná ochrana. Ide o tretí najvyšší počet úmrtí na svete po Spojených štátoch a Británii.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom je v Taliansku celkovo 221 216 - je to piaty najvyšší počet na svete po USA, Španielsku, Británii a Rusku.
 
 

Turecko potvrdilo 1704 nových prípadov nákazy koronavírusom

Ankara 12. mája (TASR) - Turecko v utorok zaznamenalo 1704 nových prípadov nákazy koronavírusom, oznámil minister zdravotníctva Fahrettin Koca, ktorého citovala agentúra TASS.

Celkový počet prípadov v Turecku prekročil 141.000. Vyliečilo sa 98.889 nakazených.

"Celkovo sme za uplynulých 24 hodín vykonali 37.351 testov. Potvrdilo sa 1704 nových prípadov. Zomrelo 35 pacientov. Celkový počet úmrtí (v dôsledku nákazy koronavírusom) je 3894 a počet infikovaných je 141.475," napísal Koca na Twitteri.

Turecko potvrdilo prvý prípad 10. marca. Podobne ako iné krajiny, aj Turecko začalo s postupným uvoľňovaním opatrení, ktoré zaviedlo v boji s vírusom.

V pondelok sa v krajine otvorili nákupné strediská, holičstvá aj kadernícke salóny. Obyvateľom nad 65 rokov a pod 20 rokov úrady dovolili obmedzené vychádzky. Dosiaľ mali tieto vekové skupiny úplný zákaz vychádzania.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že návrat do "nového normálu" bude vláda implementovať postupne až do júla.
 
 
 

Vyberte región